6 Nisan 2015 Pazartesi

Gerçek bir Amerikan salatası

Yıllar önce mutfağımıza geçmiş Amerikan salatası. Bakmayın Amerikan dediğimize aslında Rus salatasıdır o. Bir rivayete göre ‘komünist sandvinç’ satıyorlar gerekçesiyle milliyetçilerin büfelerini basacağından korkan büfe sahipleri ismini Amerikan salatası olarak değiştirmiş.

Yani anlayacağınız Amerika’dan mutfağımıza geçmiş bir salata yok aslında. O halde bugün Amerikan mutfağının en bilinen salatalarından biri waldorf’u yaparak gerçek bir Amerikan salatası öğrenmiş olalım. Salata denilse de daha çok bizdeki mezeyi andırıyor. Mazisi çok eski, yüz yılı aşkın. Ancak zaman geçse de waldorf salatası popülerliğinden bir şey kaybetmeden günümüze kadar gelmiş. Bundan olsa gerek Amerika’nın klasik lezzetlerinden biri olarak adlandırılıyor. ‘American Century Cookbook’a göre bu salata ilk kez 1893’te New York’un efsanevi otellerinden Waldorf-Astoria’da Oscar Tschirky adlı kişi tarafından yapılmış. Bu otelde kalmayan Amerikan başkanı neredeyse yok gibi. Dolayısıyla salatayı yemeyen de. Günümüzde hâlâ Waldorf Hotel’in menüsünde en çok ilgi gören yiyeceklerden biri waldorf salatası.

Zamanla ceviz, kuru/yaş üzüm, nektarin, maydanoz hatta tavuk ve karides gibi ürünlerle zenginleştirilse de orijinal tarifinde yalnızca kırmızı elma, kereviz ve mayonez yer alıyor. Günümüzde kimileri mayonez yerine yoğurt kullanıyor, kimileri de her ikisini. Tercih damak tadınıza kalmış. Bu arada kerevizin dilerseniz sapını dilerseniz kendisini de kullanabilirsiniz. Waldorf Hotel’in excutive şefi David Garcelon, artık mayonez kullanmadıklarını söylüyor. Yerine yoğurt ve ekşi krema tercih ediyorlar. Garcelon, yoğurla yapılan salatanın daha hafif ve sağlıklı olduğu görüşünde. Alışılagelmiş waldorf tariflerinden ziyade Garcelon salatasının süslemesinde şeker, yumurta beyazı, rezene tohumu, tatlı/acı kırmızıbiber ile harmanlayarak fırınladığı ceviz kullanıyor. Sosunda ise yoğurt, ekşi krema, limon suyu, black truffle denen bir bitki rendesi ve beyaz biber tercih ediyor. Ana malzemelerde de kereviz, kırmızı ve yeşil elma, yaş üzüm ve yeşillik kullanıyor. Ben kendi damak tadıma uygun olanın tarifini paylaşıyorum. Nasıl yapacağınıza karar vermek ve salatanızı çeşitlendirmek size kalmış.

Waldorf salatası

malzemeler

1 elma (yeşil ya da kırmızı, ikisi de olur)

Orta büyüklükte bir adet kereviz

2 yemek kaşığı mayonez (yerine zeytinyağı da olabilir)

1 çay bardağı yoğurt

3 yemek kaşığı limon suyu

Tuz

Beyaz biber (Yoksa karabiber)

Süsleme için: Birkaç adet ceviz ve üzüm (Arzuya göre salatanın içine de ilave edilebilir.)

Hazırlanışı: Elmayı ve kerevizi uzun ince şekilde rendeleyin, (küp küp doğrayabilirsiniz) cam derin bir kaba alın. Ardından yoğurt, mayonez, limon suyu, tuz ve beyaz biberi ayrı bir kâsede çırpın. Daha sonra elma ve kerevizin bulunduğu kaba ekleyin. Güzelce harmanlayın. Servis tabağına alın. Tabağın ortasına kalıbı yerleştirin. İçine salatayı ekleyip şekil verin. Kenarlarını üzüm ve cevizle süsleyin. Afiyet olsun.

Not: Elma ve kerevizin kararmaması için sosu hazırlarken üzerine bir miktar limon suyu dökebilirsiniz. Ayrıca salatanın lezzetini koruması için sos dengesine dikkat edin. Yoğurdu ya da limon suyunu abartmamaya özen gösterin mesela. Sunum için illa da kalıp kullanmanıza gerek yok marul çanağında da servis edilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder