20 Nisan 2015 Pazartesi

Omletinizi bir de böyle deneyin… [DÜNYALIK TATLAR]

Yumurtalı yemekler bizim değil, tüm dünya mutfaklarının baş tacı. Farklı malzeme ve teknikle yapılsa da omlet neredeyse tüm dünya mutfağında yer alıyor. Hadi bugün İtalyan omleti frittata yapalım.

Hintliler masala, İspanyollar tortilla de patatas, Çinliler oyster, İtalyanlar frittata vs. şeklinde adlandırıyor. Kahvaltıların özellikle de pazar kahvaltılarının vazgeçilmezi omlet. Üstelik yalnızca ülkemizde değil, tüm dünya mutfaklarında rastlayacağınız bir yumurta yemeği. Mutfağımızda da doldurulamayacak bir yere sahip. Pazar günü ev ahalisini sabahın nurunda kaldırmayı kendine kutsal bir görev bilmiş annelerin en büyük silahıdır o. İçe işleyen mis gibi kokusu burnuna ulaşıp hâlâ yataktan fırlamayan biri var mıdır, bilemiyorum. Omlet bizde daha çok kahvaltıda tercih edilse de birçok ülkede ana yemek olarak da yeniliyor. Peynirli, salamlı, sosisli, sucuklu, soğanlı, biberli, patatesli, mantarlı… Omlette çeşit, hayal gücünüzle sınırlandırılabilir ancak. Girişte de belirttiğim gibi bir dünya yemeği omlet. Her ülkede de farklı teknik ve çeşitleri mevcut. O halde İtalyanların ünlü omletiyle tanıştırayım sizi. Frittatanın anlamı ‘kızarmış’. Omletten daha kabarık, daha kalın. Damak tadınıza uygun her türlü sebzeyle yapılabilir. Fransızların meşhur kişine benziyor, biraz da böreği ve pizzayı anımsatıyor. Kalınlığını ise yumurtasının çok çırpılmasına borçlu. Soğuk da yenilebiliyor. Doyurucu olması, tamamen içine ne koyduğunuza bağlı. Bol malzemeli bir dilim frittata ekmeksiz bile tüketilebilir. Omletten bir diğer farkı da içine süt katılması. Sour cream (ekşi krema) da eklenebilir. Sebzeleri ocakta soteledikten sonra yumurtayı ilave edip fırında pişiren de var, direkt ocakta tava yapan da. Fırın demişken kimileri kek kimileri de muffin kalıbında yapabiliyor. Ispanaklı frittata yapacaklara peynirsiz olmasın derim. Dilediğiniz peyniri kullanabilirsiniz. Ancak madem bu bir İtalyan omleti, o halde parmesan ya da ricotta yakışır.

Malzemeler:

8 yumurta

250 gram doğranmış ıspanak

1 adet küçük boy soğan

10 adet mantar

Tuz

Karabiber

4-5 yemek kaşığı sıvı yağ

3 yemek kaşığı süt

Üzeri için; rendelenmiş parmesan ve Frenk soğanı

Yapılışı:

Tavaya yağı koyun. Isındıktan sonra ince dilimler şeklinde doğranmış soğanı ekleyin. Yumuşayıncaya dek soteleyin. Bu aşamada tuzu koymayı unutmayın. Ardından aynı şekilde dilimlenmiş mantarları ilave edin, kavurun. Son olarak da ıspanakları ekleyin, yeşili solana dek ateşte bırakın.

Geniş bir kâsede yumurtaları, süt, tuz, karabiber ve maydanoz eşliğinde çırpın. Yumurtayı pişmiş malzemenin üzerine dökün ve eşit dağılmasına özen gösterin. Yumurta pişmiş forma gelene dek (bir iki dakika kısık ateşte) ocakta kalsın.

Tavayı ocaktan alın. Önceden 190 derece ısıtılmış fırına koyun ve 3-5 dakika (yumurtalar kabarıncaya kadar) pişirin.

Fırından çıkardıktan sonra üzerine peynir serpin. Frittatanızı pizza gibi dilimleyerek servis edin.

Not: Tavanın fırında kullanılmaya uygun olması gerekiyor. Dileyen porselen fırın kabı da tercih edebilir.

Yumurtayı çırpma aşamasında da parmesan ekleyebilirsiniz. Yalnız parmesan tuzlu bir peynir olduğundan yumurtaya daha az tuz koymalısınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder